Udarbejdet af:

Øresmerter hos voksne

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Øresmerter hos voksne kan være tegn på sygdom i øret. Men sygdomme andre steder i kroppen kan også vise sig ved øresmerter. Det kan være sygdom i tænderne, kæbeleddet, hjertet, halsen, hovedet eller nakken.

De hyppigste øresygdomme, der giver øresmerter, er øregangseksem med betændelse og ørevoks. Sygdomme i det indre øre giver ikke øresmerter. Hvis der er tale om sygdomme i øret, vil der udover øresmerter være andre gener - eksempelvis nedsat hørelse, øresusen og svimmelhed.

De hyppigste sygdomme udenfor øret der giver øresmerter er betændelse i tænderne, irritation i kæbeleddet og slidgigt i nakken. Men også mere alvorlige sygdomme, som blodprop i hjertet og byld i halsen, kan give øresmerter.

Hvad kan du selv gøre?

Smertestillende medicin (håndkøb) kan lindre.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Hvis du fortsat har smerter trods smertestillende medicin. Hvis smerterne ikke går over i løbet af et døgn. Hvis du føler dig rigtig syg. Lægen vil foretage otoskopi og se efter tegn på sygdom i øregang og på trommehinden.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Hvis du har øresmerter i mere end et døgn og samtidig har hørenedsættelse, øresusen eller svimmelhed. Ørelægen vil se efter tegn på sygdomme i øret.